Test van de D750 (Little Brick) in deBassist (april 2017)

Test van de D750 (Little Brick) in deBassist (april 2017)

Een test waar de D750 erg goed uit komt:

Test Tekst: Jurren Mekking

Prolude D750 Little Brick

Een vergrootglas voor je bas

Kleine klasse-D-basversterkers zijn tegenwoordig heel normaal. Sinds de eerste modellen zijn er veel ontwikkeling geweest in functies en vermogen van deze kleine krachtpatsers. Zelf neem ik ook een klein topje mee als ik geen zin heb om de ‘zware jongens’ te sjouwen. Tegenwoordig is de markt een beetje verzadigd met klasse-D amps, met allemaal een ander speciaal trucje. En dan komt Prolude met een kleine versterker die helemaal niks kan!

Nouja, niks? Bijna niks! Je prikt je bas in, je hebt een beperkte EQ, een enkele volumeknop en het versterkt je geluid zodat het uit je speakerkast komt. Klaar. Geen menu’s, geen usb-aansluiting, geen wifi, geen apps. Hoe onderscheid dit krachtpatsertje zich dan van zijn concurrentie? Makkelijke conclusie zou zijn; door z’n simpelheid, maar als je naar het prijskaartje kijkt, merk je dat de doelgroep niet per se de beginnende bassist is. Ik ben dus erg benieuwd hoe The Little Brick zich onderscheid van de andere bakstenen.

Buisje

De eerste versie van de D750 was enkel een eindversterker. Had je al een externe preamp waar je tevreden over was, was dit een handig kastje om als poweramp te gebruiken. In deze tweede versie zit een preamp ingebouwd. Aan de achterkant zit een line in, zodat het evengoed te gebruiken is met een externe voorversterker. In de preamp zit een 6N2P-EV buisje, qua karakter te vergelijken met een 12AX7, maar met iets minder gain, en er is een tweebands passieve EQ. Er is geen gain-knop, enkel een schakelaar om het signaal 12dB te verzwakken, vooral bedoeld voor actieve bassen. Het buisje in de preamp zorgt er voor dat het geluid niet te steriel wordt.

Tegenwoordig is het gebruikelijk, zeker bij kleine klasse-D-amps, dat de toonregeling actief is: in het midden is de klank neutraal, naar beneden haal je er iets vanaf en naar boven voeg je iets toe. De toonregeling in de D750 is passief en werkt net iets anders. In de handleiding staat dat de versterker het meest neutraal klinkt als de Bass helemaal is dichtgedraaid en de Treble op 10 uur staat.

Op het moment dat ik de versterker voor het eerst had ingeprikt, had ik de handleiding niet gelezen, dus ik heb vrolijk de toonregeling in het midden gezet. In de meeste versterkers zit in de neutrale stand een lichte bassboost, dus ik vond de sound prima en heb een aantal nummers tijdens de repetitie gespeeld. Het geluid was strak en gedefinieerd, zonder steriel te klinken. Buizenoversturing haal je niet uit deze versterker. Het doel van fabrikant en versterker is het karakter van de bas goed naar voren laat komen en het signaal verder niet te veel kleurt. Dikke distortion staat haaks op die filosofie. Wel reageerde de versterker goed op overdrivepedalen, wat niet vanzelfsprekend is met klasse-D-versterkers.

Sweet spot

Na een tijdje ging ik aan de EQ draaien en tot mijn grote verbazing gebeurde er niet veel. Op een positieve manier! Vaak hebben versterkers een soort sweet spot en maak je met de toonregeling veel kapot. Bij de Prolude bleef het karakter van de verschillende basgitaren goed overeind, maar kan je meer de nadruk op de lage of hoge tonen leggen. De gebruikte 2×15”-speakerkast kan met de verkeerde basgitaar en top een klein beetje flubberig klinken, maar dat was in combinatie met de Little Brick nooit het geval.

Op een 2×10” waren mijn bevindingen vergelijkbaar. De tweebands toonregeling is veelzijdiger dan het lijkt. Door beide flink terug te draaien komt het midden meer naar voren en als je beide redelijk open gooit, ontstaat er een moderner klinkende mid-scoop. Te allen tijde bleef het karakter van de gebruikte bas overeind en het grootste klankverschil was te krijgen door van basgitaar te wisselen. Toen ik de D750 één-op-één ging vergelijken met mijn eigen klasse-D-versterkertje werd bevestigd hoe transparant The Little Brick is. Ik heb de Prelude niet vergeleken met mijn vintage amps. Dat zou als appels en peren zijn.
Conclusie

Het is letterlijk en figuurlijk helemaal helder: The Little Brick legt een vergrootglas op je basgitaar. Ben je tevreden over de sound uit je bas en zoek je een versterker die dat op een hele goede manier versterkt, dan moet je deze krachtpatser zeker overwegen. Al zoek je een versterker die ook je facebookstatus bijwerkt? Tsja…

Prolude D750 Little Brick
Type:                              Analoge basversterkertop met klasse D eindversterker

Vermogen:                    750W op 2,6 Ohm, 550W op 4Ohm, 300W op 8 Ohm

Kanalen:                       Een

Regelaars:                    Passieve toonregeling

Aansluitingen:             Instrumentingang, speakeruitgang jack/speakon

Afmetingen:                 25,1 x 20,5 x 6,5 cm

Gewicht:                        2Kg

Land van herkomst:   Hongarije
Prijs:                            €725

www.prolude.eu

2017-04-01T17:03:28+00:00April 1st, 2017|D750|